Mijn favorieten

Huis kopen? Bezichtigingstips (2)

Hierbij deel 2 van mijn bezichtigingstips bij het aankopen van een woning.

Als de woning na de 1e bezichtiging goed voelt en je aanspreekt is het tijd om wat nader in de woning te duiken. Waar moet je dan allemaal opletten bij een 2e bezichtiging?

Tip 4:

Probeer door de huidige inrichting en kleurgebruik heen te kijken en kijk puur naar de bouwkundige aspecten:

·        Staat van de vloeren: fundering, hout of beton?

·        Hoe zien de kozijnen eruit? Zijn ze van hout of kunststof?

·        Wat voor stoort glas zit erin: enkel, dubbel of HR++?

·        Wandafwerking: is de woning voorzien van gestuukte wanden die alleen een likje verf behoeven? Of zit er overal behang wat er afgehaald moet worden? Zijn er scheuren zicht

·        Wat ligt er op de vloer: tapijt, laminaat of parket? Let dan op kieren, scheuren en krimpwerking.

Tip 5:

Kijk naar de onderhoudstoestand van alle aanwezige apparatuur en installaties:

·        CV ketel: wat is het bouwjaar? Is er een onderhoudscontract aanwezig?

·        Het zelfde geldt voor de aanwezigheid van de mechanische luchtventilatiebox.

·        Neem een grondige kijk in de meterkast: hoeveel groepen, moderne groepen, aardlek aanwezig?

·        Keukenapparatuur: van welk jaar is de vaatwasser, oven, koelkast. Zijn de instructieboekjes , garantiebewijzen en aankoopbonnen nog aanwezig?

Tip 6:

Wil je een wat oudere woning aankopen, zeg van voor 1980, overweeg dan sowieso een aankoopmakelaar en/of bouwkundige in te schakelen. Problemen als asbest, betonrot, funderingsproblematiek en paalrot komen dan veel vaker voor. Laat je door een deskundige begeleiden. De kosten hiervoor zijn maar een zeer gering deel van het gehele aankoopbedrag.

Tip 7:

Probeer zo veel mogelijk informatie te achterhalen waarom de verkopers de woning verkopen. Gaan ze naar andere koopwoning? Hebben ze deze al gekocht? Hebben ze al dan niet haast? Hoe zit het met de buren? En de rest van de straat?

Tip 8:

Een woning kan strak in de verf zitten, maar toch onderliggende problemen hebben. Het is daarom van belang om even goed op de kozijnen te drukken met je duim. Is het zacht en veert het mee?? Dan kun je daar met bijvoorbeeld een pen of een schroevendraaier waarschijnlijk zo een gat in maken. Dan is er sprake van houtrot.

Op zich is dit geen ramp , want als het maar op kleine plekken en gedeeltes is, dan is dit te repareren. De gaten kunnen dan opgevuld worden met houtrotvuller en daarna weer overgeschilderd worden.  Zijn er echt heel veel plekken aangetast, dan moet het hele kozijn vervangen worden. Hou hier rekening mee met het bepalen van je aankoopprijs.

Tip 9:

Altijd meenemen naar een 2e bezichtiging: een knikker!

Je gebruikt deze op 2 manieren. Leg hem op de tegelvoer neer in de woonkamer. De knikker moet dan niet gaan rollen, want dan loopt de vloer dus scheef. Bij een tegelvloer in een inloop-douchecabine moet de knikker juist wel rollen, want dan moet de vloer op afschot liggen zodat water rechtstreeks in afvoer wegloopt.

En verder kun je de knikker gebruiken om op de wanden/vloeren te tikken die getegeld of gestuukt zijn. Als het stucwerk of de tegelvloer los ligt, veroorzaakt dit met het tikken een hol geluid. Stucwerk en tegels die goed vast liggen, geven een dof geluid.

Kortom, er zijn veel dingen waar je op moet letten tijdens een bezichtiging. Bereid je dus goed voor. Of wil je zekerheid, schakel dan een aankoopmakelaar in.