Mijn favorieten

Financiele tips (3) hoogte maximale hypotheek

De invloed van leningen op de hoogte van het maximale hypotheekbedrag


De nieuwste iPhone 7 geregeld, met een leuk gratis toestel en een abonnement van 25 euro per maand?? En je wilt nu een  huis kopen? Dan kun je zomaar ruim 6000 euro minder hypotheek krijgen..

Iedereen weet wel dat het hebben van een lening invloed heeft op de hoogte van het hypotheek bedrag dat maximaal afgesloten kan worden. Maar pas als je een concreet voorbeeld ziet, besef je pas hoeveel invloed dat kan hebben.

Dit soort regels bestaan al heel lang maar het BKR, Bureau Krediet Registratie, heeft de regels onlangs veranderd vanwege Europese regelgeving  en deze zijn nu een stuk strenger geworden.

Iedereen die een lening aangaat of iets op krediet koopt krijgt een positieve registratie bij het BKR. En alleen bij een structurele achterstand wordt deze veranderd in een negatieve registratie. Als je deze melding hebt, kun je geen hypotheek krijgen. Dit is bij de meeste mensen wel bekend.

Maar wat veel mensen niet weten is dat ook een positieve registratie bij BKR invloed heeft op het verkrijgen van een hypotheek.
Bijna iedereen heeft wel de mogelijkheid om rood te staan op de bankrekening.
Maar bijna niemand realiseert zich dat je dan gewoon zomaar ruim 5000 euro minder hypotheek kan krijgen (ook al maak je niet eens gebruik van dit rood staan..)

Daarom hier een overzichtje met wat bedragen om het wat inzichtelijker te maken.
 
Globaal overzicht van producten en bedragen (bron: Vastgoedactueel, editie 3 april 2017)
soort krediet: verlaging hypotheekbedrag met:
creditcard (5.000 euro) 26.336 euro
Roodstand bankrekening (1.000 euro)  5.267 euro
Mobiel abonnement van 25 euro per maand met 'gratis' toestel 6.584 euro
Doorlopend/consumptief krediet (10.000 euro) 52.673 euro
Studie schuld (25.000 euro leenstelsel) * 29.628

* Opvallend is dat de studieschuld onder het nieuwe leenstelsel niet verplicht bij BKR is aangemeld. Studenten kunnen dit dus omzeilen, maar moeten wel beseffen dat een dergelijke schuld eigenlijk leidt tot bijna 30.000 euro minder hypotheek.

Dus, iedereen die een huis wilt gaan kopen en hiervoor een hypotheek wil afsluiten, besef dat het dan handig is om eerst te zorgen dat bovenstaande producten worden afgelost. Hierdoor wordt het makkelijker om een hoger hypotheekbedrag te krijgen.

Meer informatie uiteraard op te vragen via je eigen financieel adviseur of goede makelaar.


Esther van Dijk Makelaardij