Mijn favorieten

Woning verkopen? Verkooptips (1)

Als je je woning wilt gaan verkopen, is dat niet een kwestie van bord in de tuin, foto's op funda en wachten maar. Nee, aan een succesvolle verkoop van je woning gaat een periode van voorbereiden en hard werken vooraf.

Ik bespreek nu eerst de voorbereidende fase, dus voordat de fotograaf komt om de foto's te maken. Waar moet je dan op letten als je je woning wilt verkopen?

 

Uitgangspunt is: een 1e indruk kun je maar 1x maken!
 

Dus vanaf het moment dat de woning in de verkoop gaat, zijn er nog maar 2 activiteiten belangrijk: opruimen en schoonmaken!

 

Je woning is vanaf dat moment eigenlijk al niet je thuis meer, maar meer een showroomwoning die zo veel mogelijk mensen moet aanspreken. De woning moet zo aantrekkelijk mogelijk worden gemaakt voor zo veel mogelijk potentiële kopers. Het is dus niet langer jullie eigen smaak meer die telt.

 

tip 1:
Loop eerst eens met een kritische blik door de hele woning en noteer per kamer wat je opvalt. Welke gebreken springen in het oog? Waar moet hoognodig geverfd worden?  Als je dit per kamer doet, heb je vaak ongemerkt al een hele lijst wat ook een potentiele koper meteen ziet. Afhankelijk van de investering moeten zoveel mogelijk van deze gebreken aangepakt worden voordat de woning in de verkoop kan.

tip 2:

Naar aanleiding van tip 1: Repareer alle zichtbare, kleine mankementen, zoals bijvoorbeeld losse deurklinken, lekkende kranen, schimmelplekken in voegen in badkamer of keuken, klemmende kozijnramen of deuren etc.

Dure investeringen zijn niet nodig, maar een kamer met 4 donkere muren kan beter in een lichte teint worden geverfd met latexverf. Het gaat niet om smaak maar om het gevoel van ruimte.

 
tip 3:
Begin met de buitenkant van de woning: Zorg voor een verzorgd uiterlijk van de buitenzijde van de woning en voortuin: dus onkruid vrij, gesnoeid, ramen lappen, groene aanslag verwijderen van regenpijpen. Ook de garage, schuur, zijpad, achtertuin moet er opgeruimd en netjes en schoon uitzien.

 
tip 4:
Zorg voor een goede 1e indruk. Iedereen komt als eerst binnen in de hal. Deze wordt meestal niet op de foto gezet maar is wel de allereerste kennismaking met de woning. Zorg dus voor

een ruime hal, ruim zoveel mogelijk overbodige jassen en schoenen op. Verplaats dozen met oud papier naar de garage of schuur. Leg een nieuwe deurmat neer als de oude vies en versleten is.

 

tip 5:

Voor elke kamer geldt verder: Opruimen van zo veel mogelijk frutsels, persoonlijke dingen, vazen, fotolijstjes, speelgoed, losse kranten etc.
Probeer alvast zoveel mogelijk weg te doen wat toch niet mee hoeft met de verhuizing. Daarnaast kan veel in kleine opbergboxen worden gedaan, die in kasten weggezet kunnen worden, of onder het bed.

Kopers zullen alles gaan bekijken, dus maken ook kasten en deuren open in de keuken, of van inbouwkasten. Zorg dat ook in de kast alles er geordend en strak uitziet. Dit kan heel eenvoudig door gebruik te maken van opbergboxen, dozen of kratten. En zorg ervoor de de kasten niet vol zijn. Mensen moeten het idee krijgen dat er veel opbergruimte in een woning is.

 

Als de woning die je wilt verkopen echt te vol is, huur dan een opslagruimte in de buurt en haal er grote overtollige meubels en kasten uit. Een kleine investering (er zijn al boxen voor zo'n 35 euro per maand) maar dit komt de woningpresentatie zeker ten goede.

tip 6:

In deze voorbereidingsfase gaat het er dus om jullie eigen stijl als het ware zo veel mogelijk om te buigen in een neutrale stijl die zoveel mogelijk kopers aanspreekt. En bij verkoop van de woning kan de verkoopmakelaar dan de meest aantrekkelijke elementen van de woning goed onder de aandacht brengen.

Dit zijn zo maar wat tips die je langs moet lopen voordat je een woning kan gaan verkopen, dus voordat de fotograaf kan komen om foto's te maken. Besef dat deze fase veel tijd investering vergt, maar dit betaalt zich uiteindelijk terug in een prachtige presentatie van de woning, dus meer bezichtigingen en een snellere verkooptijd.


Heb je behoefte aan nog meer informatie? Neem dan contact met me op, ik help je graag verder op weg!

Esther