Mijn favorieten

Waarom wonen in Hoorn of West-Friesland?

Je wilt verhuizen en bent op zoek naar een koopwoning. Kom dan eens kijken in de regio West-Friesland. Je kan dan kiezen voor het stadse leven in het gezellige Hoorn of wat meer de rust van een dorp opzoeken in de rest van de regio West-Friesland.

Hoorn is een leuke stad in Noord-Holland op zo'n 40 kilometer afstand van Amsterdam. Liggend aan de A7 kun je in een halfuurtje Amsterdam bereiken. Of natuurlijk via het OV. Met twee NS stations is Hoorn rechtstreeks bereikbaar met de (snel)trein naar Alkmaar, Zaandam, Amsterdam, Schiphol, Haarlem en Enkhuizen.

Hoorn kreeg reeds in 1357 stadsrechten en ontwikkelde zich van een handels- en vissersstadje in de 19e eeuw naar het centrum van West-Friesland. Hoorn is de laatste decennia hard gegroeid: in 1970 was het nog een klein stadje met zo’n 18.000 inwoners. Nu in 2017 zijn dit er ruim 72.000.

In 1970 werd de binnenstad met 347 rijksmonumenten en 212 gemeentelijke monumenten beschermd stadsgezicht. Hoorn is na Amsterdam en Haarlem de derde monumentenstad van Noord-Holland.

Hoorn en omgeving worden omsloten door de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk. Deze dijk is de enige in de wereld die in zijn geheel tot provinciaal monument is verklaard. De dijk uit 1319 loopt van Hoorn naar Enkhuizen, Medemblik, Schagen, Alkmaar en weer terug naar Hoorn.

 

 

Hoorn heeft een rijk verleden. Als een van de zes VOC steden heeft Hoorn een groot aandeel gehad in de scheepvaart. Vooral in de 17e eeuw was dit een bloeiende periode voor Hoorn. Volgens de overlevering was de eerste haven van Hoorn een natuurlijke inham van de zee waar de schepen bij slecht weer veilig voor anker konden gaan.

 

De huidige haven is een gezellige plek geworden, met vele cafés, terrassen aan en op het water, en het Oostereiland met museum, hotel en filmhuis. Hoorn is het hart van West-Friesland met speciale markten, evenementen en natuurlijk de 10-daagse kermis en lappendag in augustus.


Hoorn bestaat uit verschillende woonwijken, elk met zijn eigen charme. Vlak naast de Binnenstad liggen de wijken Grote Waal, Hoorn-Noord en Venenlaankwartier. In de volgende ring bevinden zich Nieuwe Steen, Risdam en Kersenboogerd. Blokker en Zwaag, met Bangert en Oosterpolder als meest recente nieuwbouwwijk, hebben de dorpse sfeer van weleer weten te behouden.Hoorn ligt aan het Markeermeer, krijgt komend jaar een heus stadsstrand en kent een gezellige historische binnenstad en haven. Hoorn heeft een van de gezelligste pleinen van Noord-Holland, de Roode Steen, en heeft verder diverse voorzieningen als een ziekenhuis, diverse middelbare scholen met onderwijs op alle niveaus, sportclubs, bioscoop, vele restaurants op elk niveau van fastfood tot aan Michelinster, theater Het Park, kortom: Hoorn is een plek waar je je snel thuis zult voelen.

Meer informatie over de gemeente Hoorn en omgeving vind je op de gemeentesite: http://www.hoorn.nl

Ook de rest van de regio West-Friesland is de moeite waard om te verkennen. Enkhuizen ligt circa 20 kilometer van Hoorn vandaan en ademt soortgelijke sfeer als Hoorn uit, maar is een stuk kleiner. Daartussen bevinden zich de gemeente Drechterland en Stede Broec. Drechterland bestaat uit de dorpjes Westwoud, Oosterblokker, Hoogkarspel, Venhuizen en Westwoud, en kenmerkt zich door veel lintbebouwing en woonwijken.

Stede Broec bestaat uit Lutjebroek, Bovenkarspel en Grootebroek en heeft 2 NS stations, een groot winkelcentrum Het Streekhof en moderne nieuwbouwwijken.