" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mijn favorieten

Hoe aankoopmakelaar zichzelf terugverdient (1)

Hoe een CV ketel een nachtmerrie werd voor een huizenkoper zonder aankoopmakelaar…

 

Stel: je hebt een leuk huis gezien op Funda dat je wel zou willen kopen. Je wilt je goed voorbereiden en je gaat je verdiepen in je hypotheek, door naar een hypotheek adviseur te gaan voor goed financieel advies over je maximale leenmogelijkheid. Zodat je weet dat je woning in ieder geval financieel haalbaar is voor je.

Daarna pluis je het internet af zodat jij alles weet over wat er bij komt kijken als je een huis wilt kopen. Ook heb je alle tips goed doorgenomen die handig zijn als je gaat bezichtigen, zodat je weet waar je op moet letten.

De dag van de bezichtiging verliep voorspoedig, de koper was erg enthousiast, en de verkopers gingen akkoord met zijn bod. De koper las de ontvangen koopakte door en zag dat in het koopcontract was opgenomen dat de koper het huurcontract van de CV ketel zou overnemen, het ging om een bedrag van 35 euro per maand.

De koper herinnerde zich dat dit inderdaad tijdens de bezichtiging was verteld. Dat de CV ketel geleased wordt, dat je er geen omkijken naar hebt qua onderhoud, dat dit allemaal in het maandelijkse bedrag van 35 euro zit. Dit leek de koper een prima voorstel, en hij zag daar ook geen problemen in.

Bij de afhandeling van de financieringsaanvraag door zijn hypotheekadviseur kwam echter naar voren dat dit bedrag van 35 euro mee moest worden genomen in de berekening van de financieringslast.

Hierdoor kon de koper geen 180.000 lenen wat benodigd was voor de aankoop van de woning maar slechts 168.000 euro financiering voor zijn hypotheek. Dit was een groot probleem voor de koper.

De koper kon dit alleen maar voorkomen door het lease abonnement van de CV ketel in 1 x af te kopen. Dit zou echter 6000 euro gaan kosten omdat het contract nog meer dan 10 jaar liep.

Dus koper kon kiezen uit 2 kwaden: 6000 euro betalen of 12000 minder lenen en dus meer eigen geld inbrengen bij hypotheek wat hij niet had.

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is dus altijd een relatief kleine investering gelet op het aankoopbedrag van een huis en is dus gauw terugverdiend.

Als je mij inschakelt als aankoopmakelaar is de deskundigheid op juist dit soort details het grote voordeel.

Bovendien werk ik nauw samen met een onafhankelijke hypotheekadviseur, waardoor er korte lijnen zijn, we snel communiceren en snel kunnen schakelen. Ook is er dan een voordeling combinatietarief.

Klik hier voor meer info over mijn aankoopbegeleiding en klik hier voor betrouwbaar hypotheekadvies

PS: deze case voor mijn blog komt letterlijk uit de hypotheekadvies praktijk van een klant die vorige week (maart 2017) voor advies bij De Financiele Planner kwam. Naar mij nu blijkt is een dergelijk geval in 2016 ook al bij Radar als onderwerp naar voren gekomen. Dan kan ik er alleen maar aan toevoegen, dat een jaar later er blijkbaar nog niet veel veranderd is:-)

 

 
Esther