" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mijn favorieten

Vertrouwen in woningmarkt verschilt tussen makelaar en consument

Op het SEH lentecongres dat ik afgelopen week (22 maart 2017)  bijwoonde in Nieuwegein heb ik heel veel verschillende workshops en masterclasses bijgewoond.
Het congres is eigenlijk bedoeld voor hypotheek adviseurs en financieel adviseurs, maar ook voor aankoopmakelaars en verkoopmakelaars is er nuttige informatie op te doen.

In het VBO vakblad Vastgoedadviseur stonden in de uitgave van februari 2017 twee kleine grafiekjes, waaruit eigenlijk een opmerkelijke conclusie getrokken kon worden.

De consument heeft veel meer vertrouwen in de woningmarkt dan de makelaar..(bron: ledennet VBO Makelaar en www.vbomakelaar.nl, februari 2017)

 Dus 60% van de consumenten is het eens met de stelling dat de woningmarkt weer gezond is en heeft er alle vertrouwen in tegenover minder dan een kwart van de makelaars.

Voorzitter Ger Jaarsma van de NVM liet tijdens zijn toespraak over de woningmarkt van de toekomst verschillende grafieken zien die vanuit de invalshoek van de makelaardij geen reden geven tot al te veel optimisme.

Het jaar 2016 was weliswaar een topjaar in de verkopen, maar de krapte drijft de prijzen op. Ook zijn er steeds minder woningen te koop, ook al zijn hierbij wel grote regionale verschillen merkbaar.

Om de woningmarkt in toekomst gezond te houden noemde de NVM bestuurder diverse maatregelen noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld:

- meer nieuwbouw in stedelijke gebieden
- stop met bouwen in de krimpgebieden
- meer bouwgrond
- sneller vergunningen afgeven voor de bouwprojecten
- investeren in infrastructuur
- meer huurwoningen in segment 700-1000 euro voor bevordering doorstroming
(bron: presentatie op het SEH congres, 22 maart Nieuwegein)

Als je dit allemaal op een rij zet, geeft dit wel zorg tot nadenken. Dit zijn allemaal maatregelen die niet van de een op de andere dag gerealiseerd zullen kunnen worden, en ook nog afhankelijk zijn van de kleur van het uiteindelijke kabinet.

Zodat het niet verwonderlijk is dat ervaringsmensen uit de makelaardij de woningmarkt een stuk somberder in zien dan de consument...

Laat je als consument natuurlijk niet afschrikken door deze voorspellingen.
De krapte op de woningmarkt geld niet voor de regio West-Friesland dus hier nog keuze genoeg om het huis van je dromen te vinden.

Ik wil je hierbij graag helpen, voor meer informatie over mijn werkwijze klik hier


Esther